Ongelukkige huisdieren

Regel nummer 2: Heb nooit slechts één konijn

Eerder heb ik regel nummer 1 besproken bij het hebben van een huisdier. Regel nummer 1 legt uit dat het ontzettend belangrijk is dat je je huisdier probeert te begrijpen en dat je weet hoe je het beste met je huisdier kan omgaan. Wanneer je dit doet, kan je huisdier echt gelukkig worden. Bovendien voorkom je dat je huisdier je gaat irriteren en vervelend doet. Een vervelend huisdier is een onbegrepen huisdier. Echt waar. Een huisdier is dus eigenlijk nooit vervelend of irritant, want de huisdiereigenaar is dan altijd de schuldige van de situatie.

Eén konijn is een ongelukkig konijn

Regel twee gaat specifiek over konijnen. Het is een veelgemaakte fout. Ik vind het ontzettend triest om te zien. Veel mensen hebben slechts één konijn. Dit beest loopt dag in, dag uit alleen door het leven. Een konijn hoort bij de groep dieren die ontzettend sociaal zijn. Andere zeer sociale dieren zijn bijvoorbeeld varkens of olifanten. Dat een dier sociaal is, betekent dat het dier een maatje wilt van hetzelfde soort. Dus een varken met een varken, een olifant met een olifant en een konijn met een konijn.

Wanneer je van je konijn houdt en het beste met je konijn voor hebt, heb je dus twee konijnen. Twee konijnen kunnen gelukkig zijn, terwijl één konijn eigenlijk nooit gelukkig is of kan zijn. Wil jij dat je konijn blij en gelukkig is?

Daar komt bij dat een konijn vaak in een kooi wordt gehouden. De kooi zit dicht. Het konijn zit achter gaas. Soms heeft het konijn iets meer ruimte dat een standaard konijnenhok, maar vaak niet. Wanneer wel, heeft het een kleine ren waar het rond kan huppelen. Zelfden op gras, want de regels schrijven door dat het konijn dan hollen kan graven en kan ontsnappen.

Waarom zou een konijn willen ontsnappen? Omdat het zoekt naar iets anders, namelijk een maatje. Een konijn alleen in een hok of ren, is niet gelukkig.

Het komt ook voor dat een konijn min of meer continue binnen is. Ook dan mag het soms vrij rondlopen, maar wordt de bewegingsruimte beperkt door een hek of gaas.

Zielige beesten

Het zijn zielige beesten. Wanneer ik het zie, kan ik het nooit  laten om de betweterige persoon te zijn die zich ermee bemoeit. Ik weet dat het niet bepaald vriendelijk is, maar ik moet het zeggen.

‘Je konijn is niet gelukkig. Het arme beestje kan niet blij zijn. Neem alsjeblieft een tweede konijn. Konijnen zijn namelijk ontzettend sociale beesten. Sta niet toe dat je konijn diep ongelukkig is, maar neem verantwoordelijkheid. Zorg voor het beestje wat je in huis hebt genomen.’

Veel mensen zijn zich er totaal niet van bewust. Ach. Ik heb met ze te doen. Ze wilde namelijk een knuffelbeer, maar zitten met een levend wezen. De meeste mensen tegen wie ik dit zeg, reageren oprecht geschrokken. Ik vermoed dat ze het op internet even controleren en uiteindelijk besluiten toch maar een tweede konijn erbij te nemen. Dan hebben ze namelijk op z’n minst twee gelukkige konijn dan één diep ongelukkig konijntje.