Tips

Regel nummer 1: Probeer je huisdier te begrijpen en je kennen

Ik heb het vaak gezegd en blijf het zeggen. Het is dierenmishandeling wanneer je slechts één konijn hebt. Veel mensen bedenken zich dit niet. Dat begrijp ik. Wanneer je een konijn hebt, ben je niet meteen op de hoogte van alle ins en outs van het konijn. Toch denk ik dat je je bij alle huisdieren moet verdiepen in hoe je het beest het beste kan verzorgen. We hebben het bij een huisdier namelijk niet over een knuffelbeer of een pop, maar over een wezen. Het ademt, het heeft bloedt en het leeft. Een levend beest. Daar moet je ontzettend goed voor zorgen. Ze zijn afhankelijk van je. Vaak omdat ze zelfs in een kooi worden opgesloten. Je moet dus je best doen om het diertje gelukkig te maken. Dit is niet moeilijk, maar je moet het wel weten en begrijpen.

Helaas is dit ontzettend vaak niet het geval. Daar word ik erg verdrietig van. Er zijn erg veel huisdiereigenaren die weinig tot geen moeite doen om te begrijpen hoe het beest denkt en wat het voelt. Hierdoor kan een huisdiereigenaar het beest erg ongelukkig maken. Dat vind ik door en door triest.

Voorbeeld: een kat

Neem bijvoorbeeld een kat. Het geldt voor alle huisdieren: ze worden impulsief in huis genomen. Men wilt eigenlijk een knuffelbeest, maar neemt helaas een levend dier. Een levend dier is echter geen knuffelbeest. Een dier reageert en heeft gevoelens. Wanneer deze gevoelens niet worden erkend, wordt het beest ongelukkig. Een ongelukkig beest laat dit merken. Dit soort huisdiereigenaren willen een gelukkig beest. Vervolgens begrijpen ze het niet. Dan gaan ze het arme dier irritant vinden en gaan ze het negeren. Arme beesten.

Een kat heeft bijvoorbeeld veel liefde en aandacht nodig, met name een jonge kat van enkele maanden uit. Deze zijn erg speels. Je moet met ze spelen en ze afleiden. Volwassen katten slapen makkelijk 18 uur per dag, maar jonge katten nog niet. Ze zijn ook ondeugend en maken meubels kapot. Dat is een feit. Dit sluit niet aan bij de verwachting die de mensen bij het beestje hebben. Sommige mensen worden agressief. Anders irriteren zich alleen aan het beestje.

Katten zijn eigenlijk erg makkelijk. Ze hebben aandacht nodig, liefde en een schone omgeving. Katten zijn ontzettend hygiënische beesten. Ze willen een schone kattenbak. Zo niet, dan gaan ze net zo hard graven totdat ze een schoon plekje hebben gevonden. In een vieze kattenbak kunnen ze geen schoon plekje vinden. Het resultaat is dat ze een puinhoop maken van hun kattenbak.

Je moet ook katten opvoeden. Wanneer ze iets niet mogen, moet je dit aangeven. Wanneer ze je irriteren, moet je ze geen aandacht geven. Je mag je rustig wegschuiven en ze negeren, zonder dat je ze pijn doet. Je kunt ze vrij gemakkelijk opvoeden. Wanneer ze iets doen wat niet mag, moet je dit relateren aan een ongemakkelijke situatie voor hen. Bijvoorbeeld door ze nat te maken met een waterspuit. Dit vinden ze helemaal niet leuk. Wanneer ze dus bijvoorbeeld aan de bank krabben en je ze nat maakt, relateren ze het bank krabben met een ongemakkelijke situatie en stoppen ze ermee.

Je mag katten nooit pijn doen en ook niet bang of angstig maken. Dan gaan ze zich namelijk onprettig en onveilig voelen in hun eigen huis en territorium. Dan creëer je een kat die ongelukkig wordt.

Ga dus respectvol met je huisdier om. Probeer te achterhalen hoe je je huisdier kan opvoeden. Dat is heel makkelijk. Gebruik Google en Youtube.